Bijna een leuke middag

more foto 1 more foto 2 more foto 3

Er is een nieuw museum in Gorssel. Het heet More, museum voor modern realisme. Het is een goede plek voor een middagbezoek. Mijn favorieten waren de ruimten met de schilderijen met de schilderijen van het begin van de 20e eeuw. Op veel schilderijen kon ik het licht dat zo typerend is voor Nederlandse kunst terugvinden. Aan het eind van het bezoek heb ik een mooie hoes voor mijn leesbril gekocht. Helaas was er op de middag een teleurstelling op het terras van De Roskam. Daar wilde ik iets drinken en kon ik niet de attentie van de kelners trekken. Misschien was het ook goed dat ik daar geen geld heb besteed. Ik kon een lekker biertje bij Jumbo kopen. Mijn middag was toch een succes door goed eten thuis met lekkere wijn. Het museum is aanbevelenswaardig, maar het restaurant niet.

Geplaatst in Geen categorie | 3 Reacties

Nee tegen botox, nee tegen plastische chirurgie en nee tegen artificiële gezichten!

Koningin van botox Sandra Bullock de mooiste vrouw van de wereld (volgens People)

Is het de nieuwe mode nu?

While you were sleeping –  een  fantastische film dank zijn een mooie natuurlijke actrice.

Waar is zij nu? Waar is Renée Zellweger?

Die twee dames zijn poppen geworden. Bekend, mooi (geen rimpeltjes, geen gevoelens)

Helaas, de tijden van natuurlijke vrouwen zijn voorbij. Welkom aan de botox en plastische chirurgie tijden! Moeten alle vrouwen het accepteren?

Ik zeg nee tegen botox, nee tegen chirurgie en nee tegen artificiële gezichten die lijken op poppen zonder gevoelens (je kan niet zo veel zien op de gezichten).

Ben ik jaloers omdat ik niet genoeg geld heb of ben ik bang voor botox of andere chirurgie?

Nee, ik hoor bij de groep natuurlijke vrouwen, die zorgen voor hun gezichten maar ouderdom dus rimpeltejs accepteren.

Alle bekende vrouwen moeten botox hebben of plastische chirurgie, anders kunnen zijn geen werk vinden op tv of in de film?

Gelukkig zijn er andere actrices die ouderdom accepteren en natuurlijk zijn, dus rimpeltjes hebben maar ook gevoelens die ze op hun gezicht kunnen laten zien.

Emma Thompson, Julianne Moore, Jamie Lee Curtis, Lauren Hutton, Julia Roberts en vele anderen.

De ouderdom is een natuurlijke proces en ‘’sooner or later it will get you ‘’

Het is misschien goed voor half jaar maar na de periode moet je meer en meer doen ,waar is de grens?

De grens bestaat niet.

Dus we komen terug op mijn vraag:

Moeten alle vrouwen botox en plastische chirurgie accepteren?

Nee, leve de ouderdom  en zoals het vijftigjaar liedje zegt

Een rimpeltje meer ach dat doet echt niet zeer.

Je jonge leven ging zo vlug. Maar kijk niet meer terug. Dat is voorgoed voorbij. De beste jaren komen nou.

 

Natuurlijke asperges da Magda

Ingrediënten:

1stukje zalm 500 gr of meer

asperges

1 pakje bosui

1 pakje verse pasta

1 groot glas sherry

1 glas droge witte wijn

teentje knoflook

dille

italiaanse kruiden (bij voorkeur Misciuglio van Oil & Vinegar)

olijfolie, bij voorkeur truffelolie

1 teelepel (of 2 naar uw zin) Franse of pittige mosterd

honing (bij voorkeur bio honing o.i.d.)

crème frâiche

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kook de zalm in de sherry. Kook de asperges met een beetje zout, 1 deel citroen en 1 deel suiker.

Snij ze in stukjes van circa 3 cm lang.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe olie, Italiaanse kruiden, geperste knoflook, gesneden bosui en gekookte zalm in een pan.

1 lepel mosterd en 1 lepel honing toevoegen.

Voeg de asperges toe met het glas wijn.

Als de wijn bijna is opgenomen, maizena toevoegen en een eetlepel crème frâiche.

 

 

Geplaatst in Blogs in het Nederlands | 1 reactie

Terug naar het karwei

Na een mooie kerstvakantie ben ik weer volop aan de slag. De luie tijden zijn voorbij, nu weer aan het werk! Op 24 en 25 januari stond ik op de Scandinaviëbeurs in Almere met een eigen stand. Ik heb niet alleen veel Nederlands gesproken, maar had ook de gelegenheid om Zweeds en Deens te praten. Ik heb ook proeflessen Zweeds gegeven. Ik heb geprobeerd de lessen helemaal in het Zweeds te doen, maar soms moest ik toch Nederlands gebruiken. Ik denk dat het wedstrijdelement in de laatste opdracht van mijn les een goed idee was. De winnaars waren erg blij met hun prijs (een mok van het Vertaalbureau).
Folders en caramels (speciaal voor de gelegenheid besteld) waren een groot succes. Het uitdelen van folders was een goede gelegenheid om een praatje te beginnen. Het waren toch lange dagen, en soms wist ik niet zeker of ik nog Nederlands met Nederlanders sprak, maar uit de reacties op de gezichten van de bezoekers leidde ik af dat de beurs toch geslaagd was.
Volgend jaar opnieuw? We zullen zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties staat uit voor Terug naar het karwei

Ovenschotel

 

Hier  een snelle en gezonde maaltijd  voor twee personen (de portie is groot genoeg om 2 dagen van te eten)

2 pakjes krieltjes  van Albert Heijn

1 pakje van Oosterse mix groenten van Dirk van den Broek, of Chinese mix

1 pakje peultjes

2 pakjes tonijn John West Tuna with a twist (Tonijn met oven gedroogde tomaten en kruiden dressing)

1 potje ansjovis

1 blik zwarte  boontjes  Bonduelle

Een potje heksen kaas met koriander en chili

Kook de aardappelen vast.

Doe en beetje olie in de wok en doe na een paar minuten de groenten samen met peultjes er in. Wok de groenten circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C.

Voeg de tonijn, ansjovis, en boontjes (zonder saus) toe aan de groente en meng alles circa 10 minuten.

Voeg  een lepel  sojasaus toe,  een lepel  aioli (zodat de groenten glimmen)

Leg de aardappelen op de bodem van de schaal en meg ze met heksenkaas. Voeg de gewokte groenten en tonijn toe en smeer alles in met mosterd (liefs twee soorten: pittige mosterd en mosterd met saus). Doe de geraspte kaas er bovenop en zet de schotel in de warme oven voor 20 minuten.

De schotel  is klaar als de kaas een beetje bruin is.

Eet smakelijk

Geplaatst in Blogs in het Nederlands | 1 reactie

Nederland volgens Magda – evergreen outsider

Ik ben hier lang, bijna 14 jaar. Dat is lang toch?

Maar wie ben ik? Nederlandse? Ja, als ik fiets met mijn man via het bos en langs de schapen, ben ik Nederlandse en gelukkig!!

Poolse? Ja, als ik op het terrasje van mijn huis (in Polen) zit en met mijn man en mijn hond door het echte bos loop ben ik  Poolse en ook erg gelukkig!

Maar het is niet makkelijk voor mij om te zeggen: ik ben Poolse (er zijn veel dingen in Polen die ik niet Polen meer begrijp)

Wie ben ik?

Ik ben een outsider die de wereld observeert. Naar zo veel jaren hier en in Polen heb ik het recht om een kleine evaluatie van Nederlanders en Poolse mensen te maken.

Wat betekent Nederland voor mij?

De beste kaas, haring, mosselen en bloemen in de wereld. Mooie schilderijen van Van Gogh, Rembrandt en Koekkoek.

Een uitdagende taal en uitdagende mensen. Ik denk dat ik het Nederlands behoorlijk goed beheers maar de constructies en de keus van woorden die mensen gebruiken (vooral in wetenschappelijke teksten) zijn nog steeds moeilijk (net zoals het schrijven van het woord “moeilijk”) te bepalen. Je denkt dat het woord “wraak” alleen wraak betekent en niet “vindictiveness” zoals in het Engels. In het Nederlands alles is prachtig en mijn connotatie is dat dat praktisch is en daarom prachtig.

Er zijn een paar dingen die Nederlanders kunnen leren van Poolse mensen: Poolse gastvrijheid, hiervoor is de beste uitdrukking “Een gast thuis, God thuis”. Spontaniteit is soms ook leuk.

Het is ook vermakelijk om mensen spontaan uit te nodigen en niet altijd naar de agenda of het geld te kijken.

Wat kunnen Poolse mensen van Nederlanders leren: tolerantie voor andere religies en seksuele oriëntatie, afspraken nakomen

Zou ik liever in een ander land willen wonen?

Nee, ik voel mij prima hier en ik heb geen zin om de nieuwe gewoontes van de mensen van andere nationaliteiten te willen kennen en leren.

Geplaatst in Blogs in het Nederlands | Reacties staat uit voor Nederland volgens Magda – evergreen outsider

Mijn blog 2- Een Feel Good evenement

Ik ben lid van het filmhuis en ik probeer er regelmatig naar toe te gaan om bijzondere films te kijken.

Filmhuis De Keizer had een grote verrassing voor het publiek.

In het programma stond live muziek en ik was bang dat de muziek te luid zou zijn maar toch ben ik er met nieuwsgierigheid naar toe gegaan.

Alles is begonnen met een concert van twee optimistische en relaxte personen.

Na een paar seconden was ik vol van positieve energie en voorbereid op een goede toekomst. Mijn verwachtingen werden volledig vervuld en ik had niet gerekend op zo’n mooie stem, die mij meteen meenam, terug naar de wortels van de folk muziek. Maar dat was nog maar het begin van het mooie feest. De film “Go with Le Flo” was een fantastische ervaring.

De combinatie van Frans en Duits, samen met de setting in Berlijn, was een ervaring die de meest verfijnde smaak zal bevredigen. Je hoeft niet de talen te spreken, maar als je iets weet van de Franse en Duitse mentaliteit dan zal de film je zeker aanspreken. De klassieke “film in de film” maakt de ervaring nog rijker. De film is meeslepend, en je verwacht meer in de toekomst.

Go with Le Flo

De grote verrassing was dat je met de regisseur en producent kon praten over de ideeën in de film. Het waren de zelfde personen die ook het mooie live optreden hadden verzorgd. Ik kon vragen stellen over de ideeën in de film. Ik vond de film erg leuk en kan hem aan iedereen aanbevelen. Vanavond geen recept, maar morgen wel weer (met een verrassing).

Geplaatst in Blogs in het Nederlands | Reacties staat uit voor Mijn blog 2- Een Feel Good evenement

Mijn blog 1-Een goed begin

Naam: Wellenberg-Czapp

Voornaam: Magda

Burgerlijke staat: gehuwd in 2000

Geboortedatum: 14 maart 1964

Opleiding: Drs. Scandinavistiek

Ik kwam 14 jaar geleden uit Polen naar Nederland. Ik ben mijn blog met bovenstaande gegevens begonnen, want dat zijn de gegevens die ik vroeger in moest vullen als ik met een visum wilde gaan reizen. (niet altijd werd naar de opleiding gevraagd, maar ik voelde mij altijd ongemakkelijk bij het invullen van deze persoonlijke gegevens. Vooral als je student bent kijk je daar anders tegenaan.) Dat ongemakkelijke gevoel verdween een beetje toen ik bij het Zweeds-Noors-Deens consulaat in Gdynia ging werken en zelf visa aan Polen uit ging geven. Gelukkig is er nu een vrije wereld, maar niet overal. Polen die naar de VS willen reizen hebben nog steeds een visum nodig. Ik heb nu ook de Nederlandse nationaliteit, dus dat zal geen problemen meer opleveren. Overigens ben ik daar (met visum) ook al geweest. Ik ben druk met lesgeven in verschillende talen, Zweeds, Deens, Pools, Business Engels, soms Noors, soms Frans . Ik spreek ook Italiaans en heb ooit gewerkt als tolk voor een bedrijf uit Sicilië. Mijn Spaans en Portugees moeten nog wat verbeteren.

Ik vind het leuk om te koken, psychologische films te kijken, lezen, muziek luisteren, fietsen en wandelen met mijn man en hond.

Ik vind het belangrijk om verschillende talen te spreken. Soms zie ik dat als levensdoel: om de cultuur beter te leren kennen en mensen beter te begrijpen. Dan leer je je eigen persoonlijkheid ook beter kennen, en kun je op verschillende manieren reageren op verschillende gebeurtenissen. Als je boos in de auto zit kun je het best schreeuwen in het Italiaans.

Mijn leven in Deventer is soms druk, wanneer ik ergens naar toe moet reizen voor een intensieve taalcursus. Meestal zijn die cursussen in het Westen van Nederland. Als mijn reis begint in Deventer rond 6.30 uur slaapt iedereen. Om wakker te blijven moet ik altijd naar dynamische muziek luisteren. Het drukke leven van de mensen begint op Amsterdam CS. Soms speelt de leeftijd een rol, wanneer ik eerst op Amsterdam CS van spoor 14 naar spoor 1 moet hollen, en daarna in Haarlem weer naar de bus moet hollen. Maar het is wel weer leuk om op het station te kijken naar de andere mensen die zich haasten, maar toch nog beleefd tegen elkaar zijn. Dit is altijd nog beter dan eindeloos in de auto te zitten. Nu heb ik een rustige periode en ik vind het leuk om boeken te lezen, het huis op te knappen (de kastjes in de keuken zijn bijna klaar). Het klussen in huis heeft wel een tenniselleboog opgeleverd; dat is dan weer jammer. Sara kan niet alles tegelijk doen, daar moet ik elke dag weer om denken. De slechtste periode is nu voorbij, dankzij mijn fysiotherapeut en de oefeningen die ik thuis doe.

Als je niet weet wat je morgen moet eten, dan zou je kippenvleugels kunnen proberen. Voor 2 personen: 10 vleugels (meer of minder, afhankelijk van de trek die je hebt). Ik koop de vleugels op de markt in Deventer (poelier Van Hunnik uit Warnsveld, de beste kwaliteit die ik heb kunnen ontdekken). Voorbereiden met een marinade van (goedkope) medium dry sherry (Los Moriscos, Dirk van den Broek), Chicken Choice kruiden (te koop bij Oil & Vinegar) of andere exotische kruiden voor de kip, 2 a 3 teentjes knoflook. Bezuinig niet op sherry, de vleugels moeten zwemmen in de sherry. Dan worden de vleugels knapperig en sappig. Het best is het om de vleugels minstens 12 uur in de marinade te laten staan. 5 minuten grillen op hoogste stand op 1 zijde, dan de andere zijde 5 minuten op een iets lagere stand (200 oC). Meng 5 eetlepels lindenhoning (ik gebruik een honing die uit Polen komt) met 5 eetlepels pittige mosterd (bijvoorbeeld Deventer Golbach mosterd, of pittige Franse mosterd van Aldi). Bestrijk de vleugels met het honing-mosterd mengsel en braad ze 15 tot 20  minuten op 220 oC. Elke 3 minuten op de andere zijde keren. Blijven keren, de vleugels moeten goudbruin zijn maar niet verbrand. Even een klein stukje proberen. Kook ondertussen de Romanesca (een soort broccoli, ook te koop bij Aldi). Romanesca is lekker met Italiaanse kruiden, bijvoorbeeld Miscuglio van Oil & Vinegar. Serveren met mie. Ik gebruik meestal de Wok noodles van Amoy. Even snel in de wok met Truffel olijfolie, Mix wok sauce, mengen met stukjes blauwe pruim. Tenslotte de Romanesca ook met de mie mengen en serveren. Eet smakelijk.

vleugels

mie

Geplaatst in Blogs in het Nederlands | 1 reactie

Hallo wereld!

Welkom bij mijn blog. Ik zal verschillende onderwerpen in verschillende talen behandelen. Ik hoop dat u het leuk vindt.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties staat uit voor Hallo wereld!